De dubbele experience van Google Glass

Het wordt al the new Portable Annoyance Device genoemd: eye-PAD, Google Glass. Is het een iPhone die aan je bril is vastgemaakt? Een nieuwe manier om je vrienden te vervelen? Het nieuwe gevaar op de weg of de ultieme Big Brother met geen enkel respect voor onze privacy? Google Glass is veel in het nieuws, om uiteenlopende redenen. Maar wat is het nu precies, wat kun je ermee en welke haken en ogen zitten eraan?  Google Glass door een andere bril bekeken.

Wat is het?

Google Glass (GG) is een bijzondere bril, een soort combinatie van een mini-smart phone met internet access en een montuur. Door sommigen wordt het een draagbare (wearable) computer genoemd. Net als in high tech actiefilms zie je in je GG een scherm, een head up display. Hierin worden informatie en beelden geprojecteerd.

Google Glass is spraakgestuurd, waardoor je bekende functies die je van deze optie kent op je smartphone, ook in GG kunt gebruiken. Je moet overigens je smartphone altijd bij je hebben om GG te kunnen gebruiken.

De computerbril bevat bluetooth, wifi, GPS, speakers, een camera, microfoon, touchpad en een gyroscoop om hoofdbewegingen te detecteren.

Wat kun je ermee?

 • Beelden vastleggen en verwerken. Je kunt met GG  video’s opnemen, foto’s maken en deze delen via sociale netwerken. En dat allemaal met je stem: ‘OK Glass, take a picture’. ‘Ok Glass, record a video.’
 • Zoekopdrachten formuleren: ‘Ok glass, Google photo sunrise’ of ‘Ok Glass, how long is the Chinese Wall?’
 • Tekstberichten opstellen en versturen, net zoals je dat bv. met Siri kan.
 • Anderen live laten meegenieten met wat je aan het doen bent. Google laat indrukwekkende filmpjes zien van mensen die aan het paardrijden zijn, in een luchtballon zitten, een skihelling afdalen, aan een balletauditie meedoen of parachute springen.
 • Vertalingen laten uitspreken. Altijd handig als je wilt weten hoeveel iets kost in het buitenland.
 • Navigeren. In de head up display verschijnt de gewenste route.

Zo ziet het er volgens Google uit:

Wat zou dit praktisch kunnen beteken, naast de voorbeelden op de Google-website? Peter Chan geeft in een artikel op Inc 5 mogelijke toepassingen van Google Glass:

Entrepreneur. I’m CEO of an enterprise software company attending an investment conference. I’d use Glass to scan the room and ask Google to show me which people are venture capitalists who’ve invested in companies in my space. Before introducing myself, I’d ask Google to show me their LinkedIn profiles.

Professor. I’m a professor about to start the first meeting of a class of 40 executives. Wearing Glass, I would look at each person in the room, ask Glass to take their photos, tell Google to display information about their companies and their LinkedIn profiles. Then I’d link all of it to my grading sheet.

Surgeon. I’m a heart surgeon at a teaching hospital. I’d tell Glass to take a video of a particularly difficult aorta surgery, annotate it with graphics and verbal commentary, and post the result on the students’ social media sites to review before the next class session.

Secret Service. I’m a secret service agent protecting the president during his visit to Jerusalem’s Western Wall. I’d use Glass to can the crowd and ask Google to search the faces to find the people with records in global terrorist and criminal databases. I’d tell Google to display those records and I’d take action.

Stranded in the woods. While cross-country skiing deep in the woods, I fall and break my leg. I try to ski back, but can’t. I’d tell Glass to video my location, record a voice message for help, call 911, and send the video and voice message to my social networks.

Wat zou er kunnen veranderen?

Hoewel veel van de functionaliteiten niet nieuw zijn, kan er veel meer veranderen met de introductie van Google Glass, mocht het een succes worden.

Stel GG wordt een succes. Dan gaat het straatbeeld er niet alleen anders uitzien, de grootste veranderingen zitten in de volgende aspecten:

 • Managen van de mogelijke overload aan informatie. Er zijn nu slechts enkele applicaties beschikbaar, deze zullen net als bij de AppStore snel in aantal toenemen. Ik kan me voorstellen dat sommige berichten ongevraagd op het scherm komen, omdat je dat bij het downloaden eenmalig moest instellen. Denk aan alle aanbiedingen die je zou kunnen zien als je door een winkelstraat loopt.
 • Vond je het al vreemd dat mensen hardop praten, terwijl er niemand tegenover hen stond om mee te praten? Met het oortje van de mobiele telefoon is dat nu al mogelijk. Het zal versterkt worden, omdat nu mensen tegen hun bril moeten praten voor allerlei instructies. Dat worden rare conversaties in de trein, in het restaurant of bij de voetbalwedstrijden van je kinderen.
 • Ik weet nog de eerste keer dat het me opviel. Bij een optreden van Ilse de Lange stonden de fans vooraan niet mee te zingen. Ze hielden alleen hun telefoon naar haar om een foto te kunnen nemen en een filmpje te kunnen maken. Dat moet de eerste keren voor artiesten toch heel vreemd zijn geweest. Straks staan mensen wellicht ademloos stil met hun bril complete voorstellingen live te streamen naar hun vrienden, volgers op Internet.  Mensen met een GG kijken jou anders aan. Het is niet om oogcontact te maken, het is om informatie over je te verkrijgen of aan je te linken. Het gaat deels niet meer om jou als fysiek persoon, maar om de informatie die aan je gekoppeld is of kan worden.
 • De filmpjes die Google laat zien op de website zijn indrukwekkend, maar minder om langdurig naar te kijken. De beelden zijn erg schokkend en niet altijd plezierig om te volgen. Het lijkt me, zeker in het begin, lastig om er bewust van te zijn wat de beelden zijn die je uitzendt.
 • Hoofd RSI? Als je opdrachten ook via hoofdbewegingen kunt geven, dan ben ik benieuwd wat de gevolgen daarvan zijn bij intensief gebruik op de langere termijn.

Hier een aardige review van Engadget:

Privacy

Voordat het product op de markt is gebracht, is er al een logo ontwikkeld waarmee organisaties kunnen aangeven dat mensen met Google Glass op, niet welkom zijn.

Het heeft ook de aandacht van de politiek: leden van het Amerikaanse Congres hebben op 17 mei jl. Google een brief gestuurd met op 8 hoofdpunten diverse vragen. Deze hebben voornamelijk betrekking op:

 • het verzamelen en bewaren van gegevens
 • het beschermen van niet-gebruikers
 • Google’s privacy statement en
 • de privacy met betrekking tot apps die via GG gebruikt kunnen worden.

Google wordt verzocht voor 23 juni te antwoorden.

Republikein Gary G. Howell heeft onlangs voor de staat West Virginia al een wet voorgesteld waarmee het verboden wordt een voertuig te besturen ‘using a wearable computer with head mounted display‘.

Wat heeft Google hierover al gezegd?

Google is nog niet heel specifiek geweest over privacy issues, behalve in algemene bewoordingen dat ze natuurlijk ook rekening houden met het onderwerp. In eerdere privacy-aangelegenheden stond Google eerder aan de kant van het product en de commerciële mogelijkheden, dan aan de kant van de consument en anderen die zich zorgden maakten over hun privacy. Het meest specifieke tot nu toe is Google geweest over gezichtsherkenning met Google Glass: ze zullen het niet gebruiken, zolang ze het privacy issue niet kunnen oplossen. Wat dat ook moge betekenen.

De privacy-discussie zal, zeker in Amerika, nog veel feller worden gevoerd. Advocaten ruiken geld en zijn zich al aan het voorbereiden, evenals voor- en tegenstanders. Het is een discussie die eigenlijk continu wordt gevoerd als er op internet nieuwe toepassingen en producten worden bedacht. De discussie zal dan ook niet worden beslecht, het kan wel gevolgen hebben voor Google Glass, waar de commerciële gevolgen groot kunnen zijn. Er wordt nu al gesproken over miljarden die kunnen worden verdiend door Google met het nieuwe product.

Google heeft momenteel als voorwaarde opgenomen dat onder omstandigheden Google het recht behoudt om het product te de-activeren. Wired reageerde er cynisch op door te stellen: “Welcome to the New World, one in which companies are retaining control of their products even after consumers purchase them.

Zelfs zonder officiële productlancering nemen de protesten toe. Cafe The 5 Point claimt, hoewel als grap begonnen, de eerste kroeg in Seattle te zijn die Google Glass verbiedt in haar etablissement. De grote entertainmentketen Ceasars geeft aan Google Glass niet toe te staan in de casino’s in Las Vegas.

Een storm in een glas water of is er echt wat aan de hand? Ik denk dat mensen liever zonder dan met een bril oplopen, zeker als de bril wordt verlicht zodra er mee gefotografeerd of gefilmd wordt. Maar aan de andere kant: ik had ook niet verwacht dat mensen met dingen aan en in hun oor gingen lopen om te kunnen bellen. Belangrijker is echter de privacy. De bescherming daarvan moet komen van burgers en overheden. Dus bedenk alvast wat je ervan vindt.

Er worden ook al de nodige grappen gemaakt over Google Glass. Hier een impressie van Smosh:

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

3 reacties op De dubbele experience van Google Glass

 1. swepper zegt:

  Hier een link naar de reactie van Google op de vragen die het Amerikaanse Congres had gesteld: http://nutech.nl/google/3515455/google-past-privacybeleid-niet-glass.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s